diumenge, 19 de maig del 2013

Retirada de plantes invasores a la nostra platja!





David Espina

El proper dia 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, els alumnes de 1r i 3r d’ESO realitzaran una sortida a la platja de Castelldefels per realitzar tasques de retirada de plantes invasores de les dunes. Ens centrarem en la retirada d’una espècie anomenada Carpobrotus acinaciformis, coneguda amb el nom de "ungla de gat", és una planta d'origen sud-africà i molt utilitzada en jardineria per la seva resistència, capacitat d'adaptació i facilitat de reproducció i cultiu.


Precisament l’agressiva tècnica que fa servir per colonitzar el terreny, que consisteix en recobrir el 100% del substrat on s’assenten, fa que la seva presència en el medi natural constitueixi un perill per la biodiversitat dunar. L'ungla de gat fa desaparèixer qualsevol competència, com ho són per a ella les plantes autòctones, com el melgó marí, el lliri de platja o la campaneta de mar, necessàries per a subjectar la sorra de les dunes i que són la garantia de futur de la platja. No ens hem d’oblidar que tot això repercuteix a les espècies animals com el corriol camanegres, que fan els seus nius a la sorra de les dunes, o els escarabats piloters.


Desenvolupament de l’activitat

Els alumnes hauran de portar gorra, crema solar, aigua i l’esmorzar. A més és aconsellable que portin guants i calçat tancat, ja que a la zona dunar hi ha plantes amb punxes que es claven i es poden fer mal.

Sortirem del Col·legi al voltant de les 8:30 del matí i caminarem fins la platja, aproximadament uns tres quarts d’hora. Arribarem al Parc del Mar, just a on hi ha la Biblioteca de la Platja, on ens rebran 4 educadors/es ambientalS del Centre d’Activitats Ambientals Cal Ganxo - Fundació Catalana de l’Esplai. Farem quatre grups i ens faran una explicació d’uns 45 minuts de l’evolució de l'ecosistema dunar, la seva importància, les característiques d’aquest ecosistema, etc. i, un cop feta l'explicació, ens acostarEm a la zona protegida per veure els plafons informatius sobre les dunes i el tancat dunar. Es farà un descans per esmorzar i, després, ens aproparem al carrer 14bis, on hi és la taca de Carpobrotus que cal treure.

Acabarem l’activitat al voltant de les 11:45 i començarem el camí de tornada al centre amb la il·lusió i la satisfacció dels que han fet un bon treball!!
Ja us explicarem com ha anat tot!!

dissabte, 11 de maig del 2013

Projecte interdisciplinari de 4t de Primària



Des d'aquí podeu accedir al Projecte Interdisciplinari de 4t de Primària, que aquest any versarà sobre l'aigua.
Feu clic!!


divendres, 10 de maig del 2013

Ja tenim mascota!!!


David Espina
Per començar,  hem de demanar disculpes donat que l’elecció de la mascota s’ha endarrerit una miqueta, però és que no ens ho heu posat gens fàcil. Hi havia moltíssimes propostes molt interessants. Aquí teniu una petita selecció:
Però aquesta és la guanyadora:


Aquest dibuix el van fer un grup d’alumnes de sisè: Víctor Hernández, Pablo Fopiani i Albert Gea; anava acompanyat d’aquesta petita redacció on s’explica perquè han triat la formiga per representar els valors de l'Escola Verda.


PRESENTACIÓ DEL PROJECTE GUANYADOR
“Hem escollit una formiga com a mascota del col·legi perquè una a una, pas a pas i lentament poden aconseguir allò que ens proposen, en aquest cas, 800 persones aproximadament posant un granet de sorra cada un, podrem aconseguir fer la muntanya; si cada formiga porta un granet, poden sobreviure l’hivern sencer, també, són molt treballadores, i per molt petites que siguin, (en aquest cas són els alumnes) aconseguiran fer grans treballs, això demostra que podem fer tot el que ens proposem, ja sigui reciclar, o no embrutar el pati d’escombraries, amb un sol gest cadascun podrem moure muntanyes.”

Moltíssimes felicitats a tots i totes.

Però...com es dirà la nostra mascota? Envieu les vostres propostes a través del nostre Blog Verd.